659842 vizitatori - 14.11.2019
RECOMANDĂ PRINT HARTA SITE

Turism

Gama produselor turistice / evenimentelor oferite / organizate în zonă

Teritoriul judeţului Constanţa deţine un potenţial turistic impresionant, din perspectiva varietăţii de forme alternative turismului de litoral, practicate de turiştii care tranzitează judeţul sau care se găsesc în staţiunile litorale şi extra-litorale. Astfel, din circulaţia turistică totală înregistrată în statisticile Direcţiei Judeţene de Statistică Constanţa (D.J.S.), 80% din turiştii care petrec un sejur turistic pe litoral, sunt interesaţi de turismul de tip "sunlust": plaja, mare şi soare. Dintre aceştia, turistii care petrec un sejur turistic de minim 5 zile, aleg să viziteze şi zonele de importanţă istorică şi ecoturistică, însă nu prin intermediul unui program organizat de către o agenţie sau un touroperator, ci pe cont propriu.

În acest moment zona Istria - Cheile Dobrogei nu este exploatată din punct de vedere turistic la adevăratul său potenţial, nefiind "vândută" în mod organizat în nici un program turistic coerent şi pe nici o piaţă ţintă. Turiştii care vin în zona practică activităţi de drumeţie (păduri, rezervaţii naturale), vizite culturale de scurtă durată (mănăstirile şi bisericile, monumente cultural-istorice), speoturism (peşteri) sau pescuit, profitând de infrastructura de agrement existentă (bărci şi pescari amatori).

Atât turistul român, cât şi agenţiile de turism din ţară, confirmă existenţa factorilor naturali şi culturali unici în judeţul Constanţa, care, prin stimularea interesului turiştilor faţă de cunoaştere, de participarea la evenimente cultural-artistice, ştiinţifice sau profesionale pot determina transformarea turismului de tip "sunlust", prezent în ultimii ani în special prin aportul staţiunilor litorale şi care este asociat turismului de soare şi mare, în turismul de tip "wonderlust", respectiv turismul de cunoaştere (având motivaţii culturale - de participare la diverse manifestări culturale, artistice, sportive, de vizitare a unor monumente, muzee sau a unor obiective naturale deosebite), tot mai prezent în zonă.

Deşi nu există un program coerent de promovare ecoturistică, Consiliul Judeţean Constanţa intenţionează să creeze un circuit turistic al cetăţilor antice aflate pe teritoriul Dobrogei în 2010. În prezent, acestea nu sunt exploatate la adevarata valoare, fapt demonstrat în primul rând de circulaţia turistică existentă, dar şi de investiţiile reduse realizate în termeni de reabilitare monumente istorice sau conservare a mediului înconjurător. În acest sens, prezentul proiect îşi propune promovarea turistică a traseului "Pe urmele argonauţilor" care reuneşte principalele obiective naturale şi culturale din nordul judeţului Constanţa.

Evenimente organizate in localitatile aflate pe traseul turistic propus

  • "Sărbătoarea Istriei" - zilele comunei Istria. La Băile Nuntaşi din comuna Istria, se desfăşoară anual, începând cu anul 2006, manifestarea "Sărbătoarea Istriei", cu ocazia Sf. Ilie (în luna iunie). La eveniment participă peste 2500 de locuitori din Istria, satul Nuntaşi şi comunele Cogealac şi Săcele, precum şi invitaţi şi vizitatori aflaţi în zonă. Sarbatoarea este organizată de Primăria şi Consiliul local Istria, iar programul cuprinde participarea la slujba religioasa oficiată cu prilejul sărbătorii Sf. Ilie, fiind susţinută în Biserica îngropată "Sf. Nicolae" din comuna Istria. Manifestarea continuă cu un program artistic oferit de elevii şcolilor generale în apropierea lacului. Programul artistic cuprinde cântece şi dansuri. Programul se încheie cu două meciuri de fotbal între juniorii şi seniorii din Istria şi Nuntaşi, pe platoul Băile Nuntaşi.
  • Zilele oraşului Năvodari. Sărbătoarea oraşului are loc în perioada 31 iulie - 3 august, în anul 2009 aflându-se la ediţia a V-a. Primăria şi Consiliul Local precum şi Casa de Cultura "Pontus Euxinus" sunt principalii organizatori ai acestui eveniment adresat locuitorilor oraşului. Agenda evenimentului cuprinde o serie de acţiuni conexe: spectacole de muzică uşoară şi de muzică populară, jocuri de artificii, concursuri şi activităţi sportive.
  • Zilele comunei Cogealac. Primăria Cogealac organizează anual Zilele Comunei şi Ziua Recoltei. Programul evenimentelor include spectacole populare susţinute de trupe locale şi din alte zone ale ţării. La zilele comunei Cogealac participă întotdeauna şi delegaţii din partea localităţii înfrăţite Asiros, din Grecia. Participanţii la aceste evenimente sunt populaţiile locale, precum şi din localităţi învecinate.
  • În incinta Muzeului Cetăţii Histria se organizează ocazional evenimente cu tematică istorică şi arheologică privind descoperirile arheologice realizate în cadrul şantierului arheologic Histria, precum şi evenimente conexate cu simpozioanele anuale ale Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologice Constanţa, Universităţii Ovidius Constanţa sau Academiei Române.
  • Evenimente culturale organizate în incinta Cetăţii Histria.
  • Pelerinaje organizate la bisericile din zona Istria - Cheile Dobrogei. În fiecare an, o sărbătoare mare atrage în pelerinaj religios creştini lângă Biserica îngropată a comunei Istria, monument arheologic. Acest eveniment are loc în ziua de 11 iunie, Sărbătoarea Sfintei Treimi, de Hramul Bisericii "Sf. Treime", aşa cum este cunoscută la nivel local. De asemenea, în data de 27 februarie, au loc pelerinaje către Mănăstirea Sf. Casian, cu ocazia prăznuirii Sf. Ioan Casian. Credincioşii participă la slujbe şi întâlniri duhovniceşti, iar la miezul nopţii, în peştera-locuire Sfântul Ioan Casian are loc Sfânta Liturghie.

Produse turistice organizate / existente pe / adiacente traseului turistic propus

Pe piaţa la nivel local - a Dobrogei, au fost identificate următoarele produse concurente şi/sau complementare produsului "Pe urmele argonauţilor":

1. În perioada de sezon turistic pe litoral, iunie - septembrie, 3 tour-operatori locali organizează circuite turistice de 1 zi pe traseul Constanţa - Cetatea Histria, în vederea vizitării monumentului istoric de către turiştii interesaţi. Aceste circuite sunt cuprinse în oferta unor agenţii de turism din oraşul Constanţa, dar şi a tour-operatorilor care gestionează sejururile de croazieră ale turiştilor străini şi care acostează în terminalul din Constanţa. Aceste circuite se organizează cu regularitate, în funcţie de fluxul de turişti existenţi. Majoritatea turiştilor înregistraţi în statisticile oficiale ale Cetăţii şi Muzeului Histria, respectiv 17.060 în anul 2009, aleg să viziteze monumentul apelând la aceste circuite turistice organizate. Astfel, potenţialul de atragere al turiştilor către traseul propus de prezentul proiect este justificat.

Comentarii adaugaţi un comentariu

Adaugaţi un comentariu

Regio - Initiativa locala. Dezvoltare regionala www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin
Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeana, vă invităm să vizitaţi: www.fonduri-ue.ro
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

© Unitatea Administrativ Teritorială Istria, judeţul Constanţa