675421 vizitatori - 22.01.2020
RECOMANDĂ PRINT HARTA SITE

Turism

Peştera "La Adam"

Tip rezervaţie:
Monument al naturii, speologic
Suprafaţă:
5 ha
Amplasare:
La 40 de km de Constanţa, în comuna Târguşor
Acces la rezervaţie:
Se face din DN 2 Constanţa - Mihail Kogălniceanu (25 km), apoi pe DJ 222 Mihail Kogălniceanu - Târguşor (11 km), Târguşor - localitatea Gura Dobrogei (pe drum pietruit)
Localizare: (click pe hartă pentru o mări sau click aici pentru a o descărca)
Localizare Pestera La Adam
 

Peştera este de interes ştiinţific în primul rând pentru fauna fosilă şi în plan secundar pentru prezenţa unor specii troglobionte. Studiile speologice efectuate au dus la descoperiri de importanţă paleontologică şi arheologică care clasează acest loc printre cele mai importante din Europa. Valoarea ştiinţifică a peşterii "La Adam" este cunoscută datorită faunei paleontologice, cât şi resturilor de civilizaţie umană: din peştera a fost scoasă la suprafaţă o piesă unică - un molar care aparţine lui homo sapiens fossilis, cu o vechime de 120.000 de ani î.e.n.

De asemenea, au fost studiate 80 specii de fosile jurasice şi de mamifere cuaternare. În această grotă au fost descoperite cinci piese de piatră cioplită, care au fost identificate ca aparţinând unui altar închinat zeului Mitras, identificat cu Zeul Luminii. Mai mult decât atât, în apropierea peşterii există vatra unei aşezări care poartă numele "Ester", denumire cu puternice rezonanţe în Vechiul Testament. În ciuda valorii sale de necontestat, conservarea şi exploatarea ei din punct de vedere turistic. În acest moment, peştera se află în custodia Romsilva, Ocolul Silvic Harsova. De asemenea, s-au realizat puţine investiţii în activităţi de cercetare ştiinţifică a zonei ţintă, precum şi în promovare turistică.

Foto

Intrarea în Peştera "La Adam"Peştera "La Adam"Peştera "La Adam"Peştera "La Adam"Coşul Peşterii "La Adam"

Comentarii (1) adaugaţi un comentariu

Adaugaţi un comentariu

Regio - Initiativa locala. Dezvoltare regionala www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin
Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeana, vă invităm să vizitaţi: www.fonduri-ue.ro
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

© Unitatea Administrativ Teritorială Istria, judeţul Constanţa